Tausta

CABin toteuttaman sähkötoimialan arvioinnin tuloksena sähkön koodirakenne uusitaan. Samassa yhteydessä sähkötoimialan materiaalit ja materiaalihinnat on myös läpikäyty kattavasti.


Tavoite

Tämän asiakirjan tarkoituksena on antaa MEPSin käyttäjille riittävästi tietoa hyvissä ajoin, jotta he voivat valmistautua koodirakenteen muutoksiin.


CAB katsoo, että koodistomuutoksilla, ml. materiaalihinnat, on vaikutusta markkinoihin, mikä tarkoittaa, että CABin arvion mukaan sekä tilaajan että suorittajan MEPSissä tulisi huolellisesti arvioida, miten muutos voi vaikuttaa liiketoimintaan, sopimuksiin ja miten MEPSin käyttöä tulisi mahdollisesti muuttaa.



Selvitys

Menetelmä

Itsenäisiä, toisistaan riippumattomia urakoitsijoita on haastateltu, jotta voitaisiin määritellä, miten MEPSin koodirakennetta tulisi optimoida sähkötoimialan laskennan helpottamiseksi. Tämä on johtanut täysin uuteen sähkötoimialan koodirakenteeseen.

 

Materiaalien keskimääräisiä markkinahintoja on verrattu MEPSin materiaalihintoihin. Markkinahinnat on koottu eri sähkötukkuketjujen hinnoista ja niitä on arvioitu kohtuullisen hintatason löytämiseksi.


Kaikkien sähkötoimialalla käytettävien materiaalien hinnat on tarkistettu ja korjattu.



Tulos

Tutkimustulos vaikuttaa kaikkiin sähkötoimialan koodeihin, koska sähkötoimialan uusi koodirakenne korvaa nykyisen koodirakenteen MEPSissä.


Kaikki MEPS-materiaalit päivitetään vastaamaan paremmin alalla nykyisin käytettäviä materiaaleja. 


Kaikki sähkötoimialan MEPS-materiaalihinnat päivitetään vastaamaan tukkukauppiaiden kohtuullisia vähittäismyyntihintoja.


MEPSin ohjesivulla on dokumentti, jossa voi tarkastella kaikille sähkömateriaaleille suunnitellut hintapäivitykset ja esikatsella uutta koodirakennetta.



Julkaisupäivämäärä MEPSissä

9. huhtikuuta 2024

Uusi sähkötoimiala julkaistaan edellyttäen, että tilaajalta tai urakoitsijalta MEPSissä ei saada sellaisia uusia tietoja, joiden perusteella CAB päättää, että tutkimusta on täydennettävä olennaisilta osin tai että julkaisua on lykättävä merkittävästä syystä. Tällaisessa tapauksessa tutkimusta voi olla tarpeen täydentää, tutkimuksen tuloksia on ehkä harkittava uudelleen ja/tai muutoksen toteuttamista on ehkä lykättävä. Jos CAB päättää, että tutkimusta on täydennettävä merkittävältä osin, uusi ennakkotieto lähetetään kaikille MEPSin käyttäjille.


Lopullinen julkaisupäätös ilmoitetaan kaikille käyttäjille viikkoa ennen julkaisupäivää lähetettävässä julkaisutiedotteessa.


Muutos vaikuttaa julkaisupäivän jälkeen järjestelmään lisättyihin laskelmakoodeihin, mutta ei aiemmin lisättyihin laskelmakoodeihin tai laskelmakoodeihin tilannekuvissa (muut tapahtumat, alustavat laskelmat ja lopulliset laskelmat).


Huomautus

Jotta MEPSiä voitaisiin käyttää oikein, on koodirakenteen, materiaalien ja materiaalihintojen päivitys sähkötoimialalle välttämätöntä.


Koska kaikki sähkömateriaalit päivitetään, CAB suosittelee, että uusien materiaalihintojen osalta sopimusten materiaalihintaryhmien alennukset tarkistetaan.


Jos sinulla MEPSin käyttäjänä on kommentteja näistä alustavista tiedoista, sekä arvioinnista ja sen tuloksista, ota yhteyttä CABin asiakaspalveluun: support@meps.fi.


Taulukko suunnitellusta hinnanpäivityksestä kaikille sähköalalle tarkoitetuille materiaaleille sekä esikatselu uudesta koodirakenteesta.


Electricity 2024 - MEPS Operations


Electricity 2024 Materials